mentor.bg

''Mozemo se izdici iz neznanja, otkriti da smo pametna, umesna i savrsena stvorenja.''

Strategija korišćenja vremena za učenje
2008/03/27,23:47

KAD VLADAŠ SVOJIM VREMENOM ONDA VLADAŠ I SVOJIM ŽIVOTOM. 

 Odredi koliko ćeš neprekidno učiti.

Oko 50 minuta? Koliko ti je vremena potrebno pre nego što se umoriš ili postaneš nervozan? Nekima su iz najrazličitijih ragloga, potrebni češći odmori. Ako je gradivo teško takođe možeš da razmisliš o češćim pauzama. 

 Unapred odredi vreme za ponovljanje gradiva.

Imaj u vidu da je ponavljanje koje se obavi u toku prva 24 h najdelotvornije. Kasnije će biti dovoljno da se samo podsetiš naučenog.

Odredi prioritete.

 Počni učenje sa najtežim predmetom ili oblašću.

 Potrebna ti je koncentracija.

Izaberi za sebe prostor u kome ćeš raditi bez uznemiravanja. To naravno podrazumeva i odsustvo ''dosadnog'' mobilnog. Međutim, ako ti prija muzika sasvim je prihvatljivo.

 Imaš li ’’praznog hoda’’?

Razmisli o korišćenju vremena koje ti prolazi ’’bez veze’’ kao što je vožnja autobusom i sl. za ponavljanje delova gradiva. 

 Najvažnije stvari pročitaj pred sam čas. 

 Novo gradivo pročitaj odmah posle časova.

Ne zaboravi da se bez ponavljanja gradiva u roku od 24 h sve zaboravlja mnogo brže.

Planiraj na vreme važne događaje.

Ne daj da te ‘’iznenade’’ stvari kao što su kontrolni, pismeni, testovi i sl

Zarobljen u ulozi ''lošeg đaka''
2008/03/27,13:54

Nijedno zarobljeništvo nije prijatno ali je najgore ono koje sami sebi nametnemo.  Još je mnogo, mnogo gore ako je izlaz na dohvat ruke a mi više ne želimo da izađemo.

Kako je sve počelo? Nekoliko loših ocena, malo bežanja sa časa ''da me ne pita baš sad'' i dok si trepno okom već ti je status - loš đak. Kad se to desi počinje pritisak roditelja i nastavnika a ti da bi pobegao od pritiska kažeš - baš me briga kakav sam đak. Ne volim školu.

Možda stvarno škola i nije baš neki izbor za lepo provedeno vreme u poređenju sa gluvarenjem s društvom po kraju...ali oprez....ne laži sebe....NE POSTOJI NIKO NA OVOM SVETU KO UŽIVA U ULOZI NEUSPEŠNOG.

Rešenje je jednostavno - podeli vreme između škole i zabave i zaboga - prestani sebe više da gledaš kao ''lošeg đaka''. Znaš, i veoma uspešnim ljudima se dešavalo da budu potpuno švorc ali nisu o sebi mislili kao o siromasima već kao o ljudima trenutno bez para. Ti dakle trenutno imaš loše ocene i to je sve.

Ovakav stav čini čuda. Dobićeš želju da pokažeš svoje potencijale. Prva dobra ocena i već si na vratima zatvora koji si sam sebi nametnuo. Živela sloboda. Mnogo je lepo biti uspešan.

Oslobodi se pritiska
2008/03/27,01:29
Kako se približava kraj školske godine ili ispitni rok tako raste i pritisak roditelja. Uči...uči...uči vam odzvanja glavom. To naravno nimalo ne pomaže. Još niko nije dramatično povećao količinu učenja samo zato što mu to neko stalno govori. Međutim - postoji rešenje. - Odredite vreme za učenje i obavestite o tome roditelje ( i ostale...). Ako se zaista i budete pridržavali ovog termina ostaviće vas na miru ostalo vreme. Međutim, budite pošteni, bar prema sebi, i zaista učite. - Učenje u biblioteci je takođe dobar način. Kao prvo videćete da NISTE JEDINI. A zatim biće vam lakše i da se koncentrišete. Roditelji će svakako biti zadovoljni vašom ozbiljnošću. - Učenje sa drugom ili drugaricom je preporučljivo samo ako ste zaista rešeni da ozbiljno prionete na posao. Jedna od velikih prednosti ovog načina rada je mogućnost uzajamnog preslišavanja. Dobra strana zajedničkog učenja je i susretljivost roditelja kojima neće biti teško da vas posluže kafom ili slatkišima kad već toliko radite. - Značajnije od samog vremena provedenog u učenju je vaš stav prema njemu. Onog trenutka kad vaši roditelji shvate da ste prihvatili odgovornost za ono što radite prestaće da vas teraju. Naravno, ne očekujte da će se sve desiti za jedan dan. Ali...već za nekoliko dana... Srećno. I javite kako ide.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu